Dekens brengen verhalen én mensen in beweging

In Winsum leggen deelnemers van het ‘Dansende Dekens’ project de laatste hand aan de gelijknamige voorstelling die op 11 juni in première gaat. De performers zijn inwoners van Het Hogeland. Hen werd in februari gevraagd eens op hun zolder te kijken: of ze nog oude wollen dekens hadden liggen. Bijna iedereen had nog wel zo’n deken, en altijd kleeft er een verhaal of herinnering aan vast.

Deze verhalen dienen als inspiratiebron voor de voorstelling ‘Dansende Dekens’ die op 11 en 12 juni in Cultuurcentrum de Blauwe Schuit in Winsum te zien is. Een voorstelling waarin dans, videobeelden, livemuziek, schaduwspel en poëzie samenkomen. Ook zijn er speciaal voor dit project kostuums van oude wollen dekens gemaakt door deelnemers en kostuummaakster Helena Boomsma uit Middelstum. Choreografe Pierik L’Istelle en acteur en poppenspeler Macebo Mavuso begeleiden samen dit project, waar 16 inwoners uit Het Hogeland aan deelnemen.

Improvisatie

Deelneemster Alice van der Meer speelt in de voorstelling fluit, samen met violiste Marjolijn Mellema voorzien zij de hele voorstelling van livemuziek. Van der Meer: “We maken een soundscape van bestaande muziek en improvisaties waarbij we inspelen op de bewegingen van de dansers. Ik moet dus openstaan voor het onverwachte en dat vergt lef. Bij het spelen van blad mag je geen fouten maken, met improvisatie moet je juist meegaan met de flow en vertrouwen op je oren. Dat brengt me ook een enorme vrijheid.”

Herinneren

De wollen deken die ze voor dit project van zolder haalde, bracht deelneemster Alice terug bij allerlei herinneringen. Bijvoorbeeld het zachte fluwelen randje dat haar als kind troostte als ze zich alleen of verdrietig voelde. “Dit zijn heel zintuigelijke herinneringen, die moet je koesteren. Ik hoop dat er bij het publiek straks ook herinneringen naar boven komen bij het zien van de voorstelling” aldus Van der Meer. Volgens haar hoeft de toeschouwer niet na te denken of de betekenis te begrijpen. “Laat de Dansende Dekens gewoon over je heenkomen!”

Ziel

Macebo Mavuso, van Zuid-Afrikaanse komaf maar woonachtig in Kantens, weet als poppenspeler hoe je een hoopje lappen kunt transformeren naar een echt personage: “Je brengt je eigen ziel in het materiaal waardoor het gaat leven, als verlengstuk van jezelf.” In de voorstelling Dansende Dekens laten de performers die ziel spreken via muziek, dans en schaduwspel.

Kaartverkoop

De voorstelling Dansende Dekens speelt twee keer in Cultuurcentrum de Blauwe Schuit te Winsum en kaarten kunnen nu gereserveerd worden via hun website.

  • Speeldata:         zat. 11 juni: 20.00 uur & zon. 12 juni: 15:00 uur
  • Entree:               € 9,50 (incl. consumptie)
  • Reserveren:       www.deblauweschuit-winsum.nl